In- en uitchecken cruiseterminals

Cruiseterminal Rotterdam exterieur

 

Dit artikel gaat over de procedure van in- en ontschepen op de cruiseterminals en aan boord van een cruiseschip. De inhoud is echter een indicatie van de werkelijke situatie. Al naar gelang de terminal en rederij waar u mee vaart kunt u afwijkingen in deze procedure tegenkomen. Ook het soort cruisereis dat u heeft gekozen kan een andere procedure met zich meebrengen, zoals bijvoorbeeld een reis met een VIP behandeling.

Inschepingsprocedure
Het inschepen aan boord van een cruiseschip komt vrijwel overeen met het inchecken zoals u gewent bent op een luchthaven.

Bij uw reisbescheiden heeft u een bagagelabel ontvangen waarmee u uw bagage labelt. Het eerste dat u doet als u cruiseterminal binnengaat is uw bagage afgeven. Alle koffer en tassen dienen te worden voorzien van de bagagelabels met daarop uw volledige gegevens zoals uw voor- en achternaam, de naam van het schip, hutnummer en vertrekdatum. Bij uw reisbescheiden heeft u ook een lijst ontvangen met voorwerpen die de rederij niet toestaat. Check deze lijst zorgvuldig om misverstanden te voorkomen. Zorg ervoor dat u uw belangrijke zaken in uw handbagage heeft, want uw bagage wordt al naar uw hut aan boord gebracht.

Het inchecken en de paspoortcontrole vinden aan een incheckbalie in de cruiseterminal plaats. Het inchecken start op de tijd die vermeld staat op uw cruiseticket en sluit ruim voor vertrek van het schip, dit kan variëren tussen de één en vier uur.

Uw boorddocumenten en paspoort worden gecontroleerd, er wordt meestal een foto van u gemaakt en u ontvangt uw boordpas. Hierna kunt u aan boord gaan van het cruiseschip. Het kan ook zijn dat u uw boordpas in uw hut aantreft. De boordpas is de sleutel van uw hut en doet ook dienst als betaalmiddel ten behoeven van uw scheepsrekening aan boord. Tijdens excursies is de boordpas uw ID in- en uitcheckdocument om van en aan boord te gaan.

Zodra u aan boord bent zult u op de hoogte worden gebracht over de veiligheidsoefening. Deze is niet vrijblijvend, u bent verplicht hieraan deel te nemen.

Ontscheping
Aankomst in de eindhaven van uw reis gebeurt meestal vroeg in de ochtend. Uw bagage wordt de avond hiervoor opgehaald bij uw hut en in de ochtend aan wal gebracht. Houdt u er rekening mee dat u een setje kleding, belangrijke medicijnen en overige spullen die u in de ochtend nodig heeft in een aparte tas achterhoudt. Na de paspoortcontrole kunt u uw bagage ophalen in de bagagehal.