Overige cruisehavens

Felison Terminal

Een drukke cruiseterminal is met name interessant voor een haven en de omgeving aangezien een cruiseschip veel toeristen brengt die veel geld uitgeven. Hierdoor is de concurrentie hoog tussen de verschillende havens.

Vlissingen
In de havan van Vlissingen worden steeds meer cruiseschepen ontvangen. Er is in Vlissingen een organisatie die het aandoen van Vlissingen door cruiseschepen stimuleert. Een cruiseterminal staat op het verlanglijstje van de organisatie.

Eemshaven
In de Eemshaven komen met enige regelmaat cruiseschepen aan en de haven ziet dit als een normale havenactiviteit. Er zijn voor zover bekend geen plannen voor een cruiseterminal.

Scheveningen
Ook Den Haag wil een plek gaan veroveren in de cruisewereld door kleine luxueuze cruiseschepen naar de stad te trekken. De Scheveningse haven hoeft namelijk niet aangepast te worden voor schepen tot 160 meter. Den Haag en Scheveningen kunnen een interessante toeristische bestemming zijn voor cruisereizigers. In juni 2018 heeft het eerste cruiseschip Scheveningen aangedaan. Grotere schepen kunnen voor de kust aanleggen en passagiers kunnen via een bootje de kust bereiken. 

De cruiseterminals van Amsterdam, Rotterdam en IJmuiden staan al jaren bekend om hun expertise. Om deze reden is het voor de kleinere havens minder makkelijk om rederijen te overtuigen om bij hen aan te leggen.